Skip to main content

Werken bij een omgevingsdienst

 

Werken bij een van de vijf omgevingsdiensten van Zuid-Holland is kiezen voor De Betere Wereldbaan. Of nu aan de slag wil als handhaver, jurist of andere functie: je zet je altijd in voor een gezonde en veilige leefomgeving voor mens, dier en natuur.

De vijf omgevingsdiensten in Zuid-Holland zijn:
1. Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH), Gouda;
2. Omgevingsdienst West-Holland (ODWH), Leiden;
3. Omgevingsdienst Haaglanden (ODH), Den Haag;
4. DCMR Milieudienst Rijnmond (DCMR), Schiedam;
5. Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ), Dordrecht.

Wat doet een omgevingsdienst?

We voeren de milieutaken uit namens de gemeenten en de provincie Zuid-Holland. Wij verlenen vergunningen, houden toezicht, treden handhavend op wanneer nodig en adviseren. Alle omgevingsdiensten hebben dezelfde hoofdtaken op het gebied van VTH(A) (vergunningverlening, toezicht, handhaving en advies). Zo werken er bij iedere dienst vergunningverleners en toezichthouders die zich richten op bedrijven (milieu). Ook zijn er adviseurs die zich bezighouden met onder andere lucht, geluid, veiligheid, duurzaamheid of bodem.

 

Naast deze hoofdtaken heeft elke omgevingsdienst eigen specialisaties:

  •  ODMH: bouwen, archeologie, milieueducatie en toezicht zwemwater*;
  • ODWH: bouwen, archeologie, glastuinbouw en coördineren bijenlandschap*;
  • ODH: glastuinbouw en vergunningverlening natuur*;
  • DCMR: luchtvaart en BRZO-bedrijven (ook voor provincie Zeeland)*;
  • OZHZ: bouwen, APV/bijzondere wetten en toezicht natuur*.

*deze taak wordt door deze omgevingsdienst uitgevoerd door de hele provincie Zuid-Holland.

Ben je geïnteresseerd in het werken bij een omgevingsdienst? Of wil je je wat beter oriënteren?

Dat kan! Op onze websites vind je alle vacatures. Als je klikt ‘ontdek de vacatures’ dan kom je op de vacaturepagina van de desbetreffende omgevingsdienst terecht. Heb je nog vragen over de vacature? In de vacaturetekst staat met wie je contact op kunt nemen.

Ben je student en je wil je na je studie beter oriënteren? Dan is ons traineeship iets voor jou! Deze start elk jaar in september. Meer hierover lees je op onze traineeshippagina.

Verhalen uit de praktijk: trainees aan het woord

Tessa Wisse – Trainee ODMH

“Ik was net afgestudeerd en ik wilde graag de arbeidsmarkt op, maar ik had geen idee op welke functie ik wilde solliciteren. Toen kwam ik een traineeship tegen bij de ODMH, waarbij ik 3 keer een half jaar met meerdere teams/afdelingen mag meedraaien. Dit geeft mij een gevoel van vrijheid. Onder begeleiding van collega’s mag ik ontzettend veel werkzaamheden van verschillende disciplines binnen de organisatie zien. Van dagjes meelopen met toezichthouders tot zelf projecten/evenementen organiseren en nog heel veel meer! Daarnaast krijg ik goede begeleiding en trainingen van verschillende enthousiaste coaches. Hierdoor leer ik niet alleen hoe de organisatie te werk gaat, maar ook hoe ik tijdens het werken het beste uit mijzelf kan halen.

De gemoedelijke sfeer die hangt binnen de organisatie zorgt voor een hoop motivatie om elke dag enthousiast naar werk te gaan. Het traineeship bij de ODMH is ideaal om uit te zoeken waar jouw interesse, kracht en ambitie ligt terwijl je ook nog eens werkervaring opdoet!”

Pieter Baauw – Trainee OZHZ

“Ben je afgestudeerd en heb je zin om aan de slag te gaan? Herken je het gevoel nog niet uitgeleerd te zijn? Dit beschreef mijn situatie nadat ik afstudeerde aan de hogeschool. Ik stond te popelen om aan het werk te gaan, alleen hoe doe je dat eigenlijk? Ik had al wel werkervaring door een eerdere bijbaan. Maar zo ineens fulltime? Tsja, dat was een sprong in het diepe.

Het traineeship geeft mij de mogelijkheid om antwoord te vinden op al mijn vragen als jonge professional. Je maakt op een uitgebreide manier kennis met alle verschillende taken en expertises die binnen de omgevingsdienst aanwezig zijn. Zo kun je zelf ontdekken welke functie het beste bij je past. Daarnaast krijg je genoeg cursussen en begeleiding die je helpen om te groeien. Dit doe je samen met de andere trainees. Je staat er dus niet alleen voor. Als trainee ontdek je je krachten, krijg je de ruimte en vind je de ideale plek om jouw eerste stappen in je carrière te zetten!”

Timothy Vodegel – trainee DCMR

“Wellicht weet je nog niet precies wat een omgevingsdienst doet of wat je nu eigenlijk kunt na je studie. Het traineeship bied je een mooie eerste stap op de arbeidsmarkt. Daag jezelf uit om jouw kracht en interesses te vinden! Voor iedereen is plek. Het afgelopen jaar zijn bijvoorbeeld trainees gestart met een achtergrond in Integrale veiligheidskunde, MSc Chemical Engineering , Forensische criminologie.  

Afhankelijk van je achtergrond en interesses start je als trainee drie keer een half jaar bij een andere afdeling. Hierdoor krijg je in korte veel verschillende werkzaamheden van de organisatie te zien. Zo kan je beginnen bij reguleren, waar je meer leert over complexe vergunningen en processen. Bij het team ketentoezicht houd je je bezig met milieucriminaliteit. Of je voert zelf inspecties uit bij gemeentelijk toezicht. Je leert ontzettend veel van ervaren collega’s die je graag meenemen. Ook je persoonlijke ontwikkeling komt aan bod tijdens de extra trainingen die je volgt.

Zo leer je ook nog eens waar jij écht goed in bent!”